Χαιρετίζουμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας │ 20.6.2014

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ χαιρετίζει την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου, που αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Όπως είναι γνωστό, το ΑΚΕΛ κατέθεσε πριν από δύο χρόνια Πρόταση Νόμου με σκοπό την ρύθμιση των θεμάτων που προκύπτουν από τη σεξουαλική παρενόχληση / κακοποίηση ανηλίκων. Η Πρόταση ρύθμιζε, ανάμεσα σε άλλα, και την εποπτεία όσων είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών, μετά την αποφυλάκισή τους.

Η κατάθεση της εν λόγω Πρότασης ανάγκασε τους κυβερνώντες να καταθέσουν, με καθυστέρηση δύο χρόνων, σχετικό Νομοσχέδιο, στο οποίο εισάγονται και πρόνοιες σχετικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Νομοσχέδιο υιοθέτησε και ενσωμάτωσε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την εποπτεία όσων θα αποφυλακίζονται, ενώ προνοεί αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης – εκμετάλλευσης και παιδικής πορνογραφίας. Παράλληλα, αποκλείεται ως ελαφρυντικό στοιχείο το επιχείρημα της συναίνεσης των ανήλικων.

Το πιο θετικό είναι ότι η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσεως κατά Ανηλίκων θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και όσους έχουν αποφυλακιστεί πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης Νομοθεσίας.

Η ΠΟΓΟ καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση της Αρχής, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι έλεγχοι που προνοούνται από τη σχετική Νομοθεσία.