Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών | 26.6.2013
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1987 ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση και τη παράνομη διακίνησή των ναρκωτικών. 26 χρόνια μετά την καθιέρωση της υπενθυμίζουμε ότι η κατάχρηση τόσο των παράνομων όσο και των νόμιμων ουσιών, εξακολουθούν ν’αποτελούν και στον τόπο μας μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Οι εξαρτησιογόνες ουσίες και τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. . Μια μάστιγα που παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια αφού τα αίτια του φαινομένου πηγάζουν από την ίδια τη φύση της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας.
Με βάση στοιχεία της Έρευνας του 2012, την οποία διεξήγαγε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, δύο στους δέκα μαθητές 15-16 ετών κάπνιζαν κατά τον τελευταίο μήνα, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τους εφήβους από το 1995. Από την άλλη το 2011, αιτήθηκαν για θεραπεία 1057 χρήστες παράνομων ουσιών εξάρτησης σε σχέση με 884 το προηγούμενο έτος. Η κάνναβη με ποσοστό 49% για πρώτη φορά από το 2004 αποτελεί την κύρια ουσία, λόγω της οποίας, τα άτομα ξεκινούν θεραπεία. Ακολουθεί η ηρωίνη με 34% και η κοκαΐνη με 10%.Από το 2004-2011 έχουν καταγραφεί επίσημα 129 θάνατοι που αιτία έχουν τα Ναρκωτικά.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, αντιλαμβανόμενο τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια λόγω της οικονομικής κρίσης, τονίζει ότι οι προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου αλλά και οι δράσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση των Ναρκωτικών δεν πρέπει να μειωθούν.
Ταυτόχρονα το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, χαιρετίζει τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής 2013 – 2020, εκ μέρους του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ. Η Εθνική Στρατηγική αποτελεί το πλαίσιο ενός συντονισμένου αγώνα, ο οποίος σχεδιάστηκε με λεπτομέρεια βάσει επιστημονικών αρχών, κριτηρίων και στην αξιολόγηση προηγούμενων σχεδιασμών και έχει ως βασικές προτεραιότητες την Πρόληψη, τη Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη, τη Μείωση της Βλάβης, τη Ρύθμιση και τον Έλεγχο της Προσφοράς και τέλος τη Διεθνή Συνεργασία.
Θεωρεί ωστόσο, ότι στα πλαίσια αυτής της Στρατηγικής και ειδικότερα στους άξονες της πρόληψης και της θεραπείας των παράνομων ουσιών και του αλκοόλ, θα πρέπει να ενταχθεί πιο εξειδικευμένα το θέμα της γυναίκας χρήστη. Η γυναίκα χρήστης βιώνει περισσότερα στοιχεία κακοποίησης, ψυχολογικής πίεσης, αλλά και περιθωριοποίησης.
Εμμένει στη βασική θέση της ότι εξακολουθεί ν’ αποτελεί ανάγκη η συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. Η συγκρότηση του μετώπου πρέπει να στοχεύει στην εμπλοκή ολόκληρης της κοινωνίας και των θεσμών της προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μέτρων κύρια προληπτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, τονίζει εμφαντικά ότι δεν περιορίζεται στην εκδήλωση αγωνίας για τη μάστιγα που απειλεί πλέον το κάθε σπίτι, ούτε αρκείται σε ρόλο θεατή των δραματικών εξελίξεων γύρω από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα, χρήση και εξάρτηση στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Θα συνεχίσει την προσπάθεια για πάταξη αυτού του φαινομένου με βάση την Πρωτογενή Πρόληψη. Αξιοποιώντας και την πρόσβαση που έχει στον πυρήνα της οικογένειας, τη μητέρα μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με άλλους φορείς για καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών από την κοινωνία μας.