Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την κυβερνητική εξαγγελία για την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (8.4.2015)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 2015, για την άμεση υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Αποτελεί μια νίκη για ολόκληρο το γυναικείο κίνημα της Κύπρου δεδομένου ότι εδώ και δύο χρόνια ασκούνταν πιέσεις στην κυβέρνηση Αναστασιάδη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Άλλωστε η απαραίτητη προεργασία και η εκτίμηση των οικονομικών υποχρεώσεων που προκύπτουν για το κράτος από την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης όπως είναι γνωστή, αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο, διεθνές, δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού. Καλύπτει τους τομείς της πρόληψης, της προστασίας των θυμάτων και της δίωξης των δραστών, για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της σωματικής, της ψυχολογικής, της σεξουαλικής και της οικονομικής βίας.

Η ΠΟΓΟ αναμένει την υλοποίηση της εξαγγελίας της υπογραφής και προπαντός την κύρωση και την εφαρμογή της Σύμβασης προκειμένου να αυξηθούν τα εργαλεία που έχει η πολιτεία στη διάθεση της στο πεδίο της καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αναμένουμε επίσης από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να δημοσιοποιήσει άμεσα αν υπάρχουν και ποιες είναι οι τυχόν επιφυλάξεις επί προνοιών της Σύμβασης που θα κατατεθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την υπογραφή της. Ο αριθμός και το περιεχόμενο των ενδεχόμενων επιφυλάξεων θα προσδιορίσει κατά πόσο η Σύμβαση θα φέρει αποτελέσματα ή αν θα καταστεί «άσφαιρη».

Τέλος, η ΠΟΓΟ επαναλαμβάνει το αίτημα της για την άμεση εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση συνολικά της Βίας Κατά των Γυναικών, το οποίο θα αντιμετωπίζει όλες τις επιμέρους πτυχές και εκφάνσεις του φαινομένου: την ενδοοικογενειακή βία, την έμφυλη βία ανάμεσα στους νέους, το ρόλο των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Αυτό το Σχέδιο Δράσης πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο με τις γυναικείες οργανώσεις, την επιστημονική κοινότητα και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Με τέτοια απτά και πρακτικά βήματα γίνεται πρόοδος στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη, η πιο αποκρουστική –αλλά όχι η μοναδική- μορφή καταπίεσης και ανισοτιμίας της γυναίκας.