Πάνω 1200 μονογονεϊκές οικογένειες επωφελούνται από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Χριστόφια

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκφράζει την ικανοποίηση του για τη ρύθμιση που έγινε σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων μονογονιών. Με την τροποποίηση του Περί Δημοσίων Βοηθημάτων Νόμου που ψηφίστηκε το 2012, οι εργαζόμενοι μονογονιοί δεν είναι πλέον δικαιούχοι δημοσίου βοηθήματος και γι’ αυτό δε δικαιούνται επίδομα ενοικίου ή επίδομα δόσεων/τόκων δανείου που λάμβαναν προηγουμένως, ως μέρος του δημόσιου βοηθήματος.

Εκτιμώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να βρει τρόπους στήριξης των οικογενειών αυτών, θεωρείται  πολύ σημαντική η έγκριση επιπρόσθετου  ποσού  2.7 εκ. ευρώ για παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας υπό μορφή εφάπαξ. Το ποσό αυτό παραχωρείται αυτές τις μέρες σε 821 οικογένειες που έπαυσαν να έχουν δικαίωμα σε επίδομα ενοικίου και σε 467 οικογένειες για κάλυψη δόσεων και τόκων δανείου.

Η πιο πάνω ρύθμιση είναι δείγμα της στοχοπροσηλωμένης πολιτικής της κυβέρνησης για στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι επιβάλλεται να ρυθμιστεί και το θέμα των εν διαστάσει οικογενειών που επίσης προκαλεί προβλήματα σε αυτές τις  οικογένειες. Ταυτόχρονα αναμένουμε όπως ολοκληρωθεί και εγκριθεί το συντομότερο η νομοθεσία που θα εκσυγχρονίζει τον νόμο Περί δημόσιου βοηθήματος και θα περιλαμβάνει ειδικό  σχέδιο επιδότησης ενοικίου.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ  δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό των μονογονεϊκών οικογενειών για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι συγκεκριμένες οικογένειες θα πρέπει να στηριχθούν ποικιλότροπα για να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις και δυσκολίες που έχουν μπροστά τους.

04.01.2013