Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την απόλυση γυναίκας καρκινοπαθούς από την εργασία της (9.2.2016)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόλυση γυναίκας από την εργασία της, εξαιτίας της πολύμηνης απουσίας της με άδεια ασθενείας. Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα χρειάστηκε να λείψει από τον χώρο εργασίας της για περίπου ένα χρόνο εξαιτίας της μάχης που έδινε με τον καρκίνο του μαστού. Όταν η ταλαιπωρία της τελείωσε και αφού ήταν καλά στην υγεία της θέλησε να επιστρέψει στην εργασία της. Ωστόσο, επιστρέφοντας ενημερώθηκε από τον εργοδότη της ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται καθώς έκρινε ότι η εν λόγω υπάλληλος δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της.

Το περιστατικό αυτό ανασύρει στην επιφάνεια την ρατσιστική αντιμετώπιση που έχουν οι ασθενείς με καρκίνο ή και άλλες χρόνιες ασθένειες όταν επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους. Επιπλέον, εντοπίζουμε πολλές γυναίκες οι οποίες αναγκάζονται να αποκρύψουν ότι διαγνώστηκαν με καρκίνο, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι συνθήκες εργασίας τους και να μην χάσουν την δουλειά τους. Η χώρα μας, σύμφωνα με τη EUROSTAT, είναι η πρώτη σε ποσοστά θανάτου γυναικών από καρκίνο του μαστού. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν όχι μόνο να δράσουν άμεσα στους άξονες της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Επιβάλλεται να σταθούν στο πλευρό των ασθενών τόσο κατά τη διάρκεια της μάχης τους με την ασθένεια όσο και κατά την επανένταξη τους στην εργασία και την κοινωνική ζωή.

Εμείς δεν στεκόμαστε μόνο στην καταδίκη του εργοδότη αλλά και όσων δρουν με παρόμοιο τρόπο. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ χαιρετίζει την Πρόταση Νόμου που καταθέτει το ΑΚΕΛ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για να γίνουν οι ανάλογες ρυθμίσεις και αλλαγές έτσι ώστε να αποκλειστούν νομοθετικά παρόμοια συμβάντα και να στηριχτούν όσοι και όσες έδωσαν ή δίνουν μάχη με τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις.