Κουτσούρεμα της Κοινωνικής Σύνταξης: Οι κυβερνώντες δεν στοχεύουν, στοχοποιούν │ 20.01.2014

thumbnail

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ισχυρίζεται ότι θέλει να στοχεύσει την κοινωνική σύνταξη. Στην πράξη στοχοποιεί τρεις χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες οι οποίες για μια ζωή δούλευαν μερόνυχτα σε χωράφια και οικογενειακές μικροεπιχειρήσεις ως προέκταση των οικιακών τους καθηκόντων και ως εκ τούτου δεν κατέβαλαν κοινωνικές ασφαλίσεις. Συνεπώς δεν έπαιρναν καμία σύνταξη από το ΤΚΑ αφού ασφαλισμένοι ήταν κατά κανόνα μόνο οι σύζυγοι τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που βάζει στο στόχαστρο της η κυβέρνηση συγκαταλέγονται και οι γυναίκες που ως νοικοκυρές δεν έχουν άλλο εισόδημα. Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεωρεί τις νοικοκυρές εκατομμυριούχες και αν δεν αντιλαμβάνεται τους κοινωνικούς λόγους που -ιδιαίτερα στις προηγούμενες γενιές- πολλές γυναίκες δεν εργάζονταν και είχαν την ευθύνη του σπιτιού και τις φροντίδας των παιδιών, τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τουλάχιστον, στην επερχόμενη επέτειο της Μέρας της Γυναίκας ας είναι ειλικρινείς και να αποφύγουν τα λόγια και ευχολόγια για «το πόσο εκτιμούν τη γυναίκα και την προσφορά της». Τέτοιες αποφάσεις πισωγυρίζουν σε αναχρονιστικές εποχές απόλυτης οικονομικής εξάρτησης των γυναικών από τους συζύγους τους, με αλυσιδωτές συνέπειες στην ανεξαρτησία και στην κοινωνική θέση της γυναίκας.

Η αρμόδια Υπουργός πριν μήνες είχε υποσχεθεί διάλογο για να καταρτιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Εντούτοις δεν έθεσε το θέμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις παρά μόνο στα τέλη του Γενάρη θεωρώντας ότι η πίεση του χρόνου θα οδηγήσει σε εκβιαστική αποδοχή των θέσεών της. Με την ανάγκη για «στόχευση της κοινωνικής σύνταξης» που επικαλείται η Υπουργός, εννοεί την απόλυτη εξάρτηση της κοινωνικής σύνταξης με το όριο της φτώχειας. Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη ουσιαστικά είναι ελεημοσύνη αποκλειστικά για όσους είναι κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης και όχι για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Είναι φανερό ότι ο εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών και οι μνημονιακές υποχρεώσεις είναι το πρόσχημα. Η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ είναι αποφασισμένη να σαρώσει τις κοινωνικές κατακτήσεις του κυπριακού λαού. Άλλωστε η συγκυβέρνηση προβαίνει σε μεγαλύτερες περικοπές των κοινωνικών δαπανών από αυτές που ζητά η Τρόικα.

Οι γυναίκες της Κύπρου -και ειδικότερα οι γυναίκες που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα του τόπου- έχουν πλέον μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη απέναντι στα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων, τα οποία είναι διασυνδεμένα με τη γενικότερη κοινωνική πολιτική. Οι υποδομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων συρρικνώνονται. Η φιλελευθεροποίηση του ωραρίου εξουθενώνει την εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα. Οι κοινωνικές παροχές μειώνονται και οι φορολογίες αυξάνονται ισοπεδωτικά. Η οικονομική στήριξη προς τις γυναικείες οργανώσεις κουτσουρεύτηκε. Ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμα συγκαλέσει ούτε μία  συνεδρία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Η πανευρωπαϊκή θλιβερή πρωτιά της Κύπρου στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι καλά γνωστή. Φυσιολογικά διερωτούνται οι γυναίκες της Κύπρου πού ακριβώς θέλει να οδηγήσει τα πράγματα αυτή η κυβέρνηση. Οι γυναικείες οργανώσεις της συγκυβέρνησης, ΓΟΔΗΣΥ και ΓΟΔΗΚ, οφείλουν να τοποθετηθούν.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί τις γυναίκες της Κύπρου να αντιδράσουν στις αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την κοινωνική σύνταξη. Τέλος, καλούμε όλες τις γυναικείες οργανώσεις σε ενότητα δράσης ώστε να δώσουμε ηχηρή απάντηση στη δρομολογούμενη απόφαση για τη μείωση της κοινωνικής σύνταξης.