Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για ευρωπαϊκή στρατηγική καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών (16.03.2011)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ χαιρετίζει την ομόφωνη στήριξη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων (FEMM Committee) στην έκθεση της Σουηδής Προέδρου της Επιτροπής και μέλους της Ομάδας της Αριστεράς Eva-Britt Svensson, σχετικά με την ανάγκη εκπόνησης κι έκδοσης κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η Έκθεση καλεί την ΕΕ να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική πάνω στο ζήτημα, δεδομένου ότι οι γυναίκες της Ευρώπης δεν έχουν την ίδια προστασία απέναντι στην ανδρική βία, αφού οι σχετικές νομοθεσίες διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι βασικοί άξονες της εγκριθείσας έκθεσης είναι η αναγνώριση του βιασμού και της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών ως εγκλήματος, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει μέσα στο γάμο ή και μέσα σε άτυπες σεξουαλικές σχέσεις ή/και όταν διαπράττεται από άνδρες συγγενείς του θύματος. Αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να επιφέρουν αυτόματα την ποινική δίωξη. Η Έκθεση τονίζει ότι η Οδηγία που θα εκπονηθεί πρέπει να ορίζει ότι οι πολιτισμικές παραδόσεις και οι θρησκευτικές πρακτικές δεν μπορούν να αποτελούν ελαφρυντικά στοιχεία για το δράστη, συσχετίζοντας μάλιστα το σημείο αυτό με τα «εγκλήματα τιμής» και το αποκρουστικό «έθιμο» του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Περαιτέρω, με την απόφαση της η Επιτροπή ζητά την ένταξη της πορνείας στις μορφές βίας κατά της γυναίκας, ενώ ακόμα καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν μηχανισμούς ώστε να ποινικοποιηθεί η αφαίρεση από γυναίκες μετανάστριες και η παρακράτηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων από άλλα άτομα, τα οποία με αυτό τον τρόπο τις καθιστούν όμηρους και ευάλωτες στις πιέσεις για εκπόρνευση. Τέλος, η Επιτροπή ζητά από τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν την παροχή νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης των γυναικών που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας κατά γυναικών, καθώς επίσης και τη λειτουργία καταφυγίων για θύματα σε αναλογία ένα για κάθε 10 χιλιάδες κατοίκους.

Η Έκθεση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων θα τεθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου προς ψήφιση στις 5 του Απρίλη και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί όλους τους Ευρωβουλευτές να το στηρίξουν ανεπιφύλακτα. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ συγχαίρει την Πρόεδρο της Επιτροπής για το αξιόλογο έργο που παράγει και το οποίο συγκεντρώνει καθολική αποδοχή, αποδεικνύοντας έτσι την ουσιαστική παρέμβαση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ζητήματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων.

Στη δική μας αντίληψη, η βία σε βάρος των γυναικών (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική) δεν είναι μια μεμονωμένη παραβατική πράξη, ούτε ζήτημα ατομικό ή οικογενειακό. Αποτελεί κοινωνική παθογένεια που παράγεται και αναπαράγεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές δομές και σχέσεις, όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση, η κάθε μορφής βία και η ανισοτιμία των φύλων.  Αποτελεί ένα φαινόμενο, το οποίο έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου των γυναικών μεταξύ 15 και 44 χρόνων, ξεπερνώντας τους θανάτους από καρκίνο, αυτοκινητικά δυστυχήματα, μαλάρια και πολεμικές συγκρούσεις μαζί! Το ένα τέταρτο των ενήλικων γυναικών στην Ευρώπη έχει υποστεί φυσική βία, ενώ πάνω από 10% βίωσαν τη σεξουαλική βία. Για αυτό καλούμε κάθε γυναίκα και κορίτσι να μην ανέχεται ούτε δευτερόλεπτο την οποιαδήποτε μορφή βίας σε βάρος της, να την καταγγέλλει άμεσα και ταυτόχρονα τις καλούμε στον οργανωμένο αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και ανισοτιμίας των γυναικών.