Η ΠΟΓΟ στον Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην Ινδία │ 8.7.2014

thumbnail

Αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ αποτελούμενη από τη Γ.Γ. και Βουλευτή Σκεύη Κουκουμά και την Κεντρική Οργανωτική Γραμματέα Σκεύη Πασιά πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας στην Κύπρο κύριο Ραβί Μπανγκάρ για να εκφράσει την διαμαρτυρία της αναφορικά με την κλιμάκωση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών στην Ινδία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, εξαιτίας των τελευταίων περιστατικών ομαδικών βιασμών, οι οποίοι οδήγησαν στο θάνατο αρκετές γυναίκες που έχουν εξοργίσει τις γυναικείες οργανώσεις μέλη της ΠΔΟΓ, ενώ οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών αξιωματούχων της χώρας δείχνουν ότι το ζήτημα δεν προσεγγίζεται με στόχο την επίλυση του, αφού αναφορές τους θέλουν μερικές φορές «σωστούς» τους βιασμούς.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ επέδωσε επιστολή στον Ύπατο Αρμοστή με την οποία εκφράζει την ανησυχία της για το φαινόμενο των βιασμών στην Ινδία και καλεί την Κυβέρνηση της Ινδίας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις της χώρας να προχωρήσουν στην θέσπιση εκείνων των μέτρων τα οποία θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και θα οδηγήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου. Βασικό στοιχείο στην καταπολέμηση της κάθε μορφής βίας και ειδικά της σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον των γυναικών αποτελεί η προαγωγή της ισότητας, της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας ανάφερε ότι θα προωθήσει την επιστολή της ΠΟΓΟ προς την Κυβέρνηση της χώρας ενώ παράλληλα ενημέρωσε την αντιπροσωπία για τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως ανάφερε έχουν προβεί σε νομοθετικές αλλαγές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για αυστηρότερες ποινές, ενώ έχουν προχωρήσει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στα σώματα ασφαλείας αναφορικά με τον χειρισμό και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, καθώς και προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας .

Στη συζήτηση που ακολούθησε η Σκεύη Κουκουμά από μέρους της αντιπροσωπείας της ΠΟΓΟ ανέφερε στον Ύπατο Αρμοστή ότι τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί θα εκτιμηθούν από την ΠΔΟΓ στην βάση της αποτελεσματικότητας τους και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες ανατροπής του φαινομένου δεν συνάδουν με την πρόσφατη δημόσια απειλή βουλευτή της χώρας για βιασμό των γυναικών του Κομμουνιστικού Μαρξιστικού Κόμματος Ινδίας. Η Κυβέρνηση της κάθε χώρας θα πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητα της απέναντι σε τέτοια περιστατικά, πόσο μάλλον από εκλεγμένους βουλευτές οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ως στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή ότι η ΠΔΟΓ θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό της χώρας, ενώ έκκληση θα γίνει στην Επιτροπή του ΟΗΕ UNWOMEN για παρέμβαση της για αντιμετώπιση του φαινομένου.