Προχειρότητα και ετσιθελισμός από την κυβέρνηση για την Επίτροπο Ισότητας │ 14.3.2014

thumbnail

Οι συνθήκες διορισμού Επιτρόπου Ισότητας επιτείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που από καιρό ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ είχαμε εκφράσει, ενώ δημιουργούν σειρά νέων ερωτημάτων.

Πάγια θέση της ΠΟΓΟ είναι η σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Ισότητας ως ανεξάρτητο θεσμό, η οποία να ασκεί έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία και όχι να είναι προέκταση της, ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των γυναικών με στόχο την ισοτιμία των δύο φύλων.

Αναμέναμε ότι ως γυναικείες οργανώσεις και μέλη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας θα συζητούσαμε το θέμα ώστε να συγκεραστούν και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των οργανώσεων. Αντί αυτού με πρωτοφανή αυταρχισμό και προχειρότητα η κυβέρνηση Αναστασιάδη, προχώρησε στο διορισμό της Επιτρόπου Ισότητας κας Ιωσηφίνας Αντωνίου, ένα διορισμό τον οποίο πολύ θα θέλαμε να χαιρετίσουμε εάν όντως ήταν η εξέλιξη μέσα από διαβούλευση με διαφανείς, αξιοκρατικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, διερωτόμαστε φυσιολογικά για τα εξής:

Μήπως τα πραγματικά κίνητρα διορισμού της επιτρόπου αφορά την προσπάθεια πλήρους ελέγχου και ποδηγέτησης του Γυναικείου Κινήματος του τόπου;

Εάν όχι και υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για προώθηση της ισοτιμίας ανδρών και γυναικών, τότε γιατί δεν συνήλθε ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος υπολειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, να συζητήσει το θέμα στη βάση συγκεκριμένης πρότασης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή;

Συνδέεται ή όχι με διορισμό ημετέρων και μάλιστα εν καιρώ κρίσης;

Ποιου φορέα θα ηγείται η επίτροπος και με ποιους όρους εντολής;

Εάν θα ηγείται του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, τότε ενισχύεται η άποψη μας ότι δημιουργείται μία νέα θέση σε μια κυβερνητική υπηρεσία που θεωρούμε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο της και μάλιστα εν καιρώ κρίσης, χωρίς ουσιαστική βούληση για προώθηση της ισοτιμίας ανδρών και γυναικών.

Είναι γεγονός ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στα πλαίσια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προβεί σε ανακοινώσεις που αφορούσαν το διορισμό της Επιτρόπου και την κατάρτιση νέου σχεδίου δράσης για την ισότητα ανδρών και γυναικών, οι οποίες ωστόσο θεωρήσαμε ότι θα ήταν αντικείμενα διαβούλευσης και όχι επιβολής.

Ανεξαρτήτως των όποιων εντυπώσεων προκαλούνται στην κοινωνία από τη συμπεριφορά των κυβερνώντων, η ουσία είναι μια. Διαφωνούμε κάθετα με τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνώντες. Και όπως όλοι μας, κρινόμαστε στην πράξη. Στην πράξη θα δείξουν την αποτελεσματικότητά τους οι όποιες αποφάσεις τους.