Καταδικάζουμε την προώθηση νόμου στο Ιράκ για νομιμοποίηση του γάμου ανηλίκων │ 17.4.2014

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καταδικάζει έντονα την προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης του Ιράκ να προωθήσει σχέδιο νόμου, με βάση το οποίο θα είναι πλέον νόμιμο να παντρεύονται παιδιά και πριν συμπληρώσουν τα εννέα τους χρόνια.

Σε μια προσπάθεια της Ιρακινής κυβέρνησης να προσελκύσει ψήφους από τους Σιίτες Μουσουλμάνους λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές, δυστυχώς βλέπουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών για αξιοπρεπή διαβίωση να καταπατούνται στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πέραν των σοβαρών συνεπειών όσον αφορά την εκπαίδευση, ο πρόωρος γάμος έχει επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών 10 έως 14 ετών που διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν κατά την περίοδο της κύησης, σε σχέση με τις νέες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια – ή σχεδόν η 1 στις 3 – νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49, ή πάνω από το 40%, παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για μείωση του φαινομένου αυτού, οι προσπάθειες του Ιράκ για περαιτέρω αύξηση των γάμων ανηλίκων παιδιών και κυρίως κοριτσιών δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Για το λόγο αυτό και ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καλούμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν πιέζοντας την κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ιράκ, έτσι ώστε να μην προχωρήσουν στην ψήφιση και εφαρμογή του απαράδεκτου αυτού νόμου.