Δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε 30 μέρες.

thumbnail

Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επανερχόμαστε στο ζήτημα της Ενδοοικογενειακής Βίας εφόσον η αδυναμία αντιμετώπισης της έντασης του φαινομένου έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη για δεκάδες γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια η γραμμή βοήθειας που διατηρεί έχει δεχτεί 47% περισσότερες κλήσεις ενώ σε διάστημα 23 ημερών – από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα – έχουν γίνει 15 νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας και 230 αναφορές για Βία στην Οικογένεια. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αναφορά ότι από τις 2075 κλήσεις προς την γραμμή βοήθειας, δεν απαντήθηκαν περισσότερες από 1000 κλήσεις λόγω πληρότητας των γραμμών.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ αναγνωρίζοντας τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας εξ αιτίας της συνεχούς εξάπλωσης του Κορωνοϊού, σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να αφεθούν αβοήθητες δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν την ένταση της ενδοοικογενειακής βίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι απαιτείται :

  1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες να επικοινωνήσουν με όλες τις περιπτώσεις που γνωρίζουν ότι στο παρελθόν αντιμετώπιζαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της παρούσας κατάστασης.
  2. Να αναπτυχθούν υπηρεσίες είτε τηλεφωνικής είτε διαδικτυακής συμβουλευτικής.
  3. Να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση αναπάντητων κλήσεων με την άμεση αναβάθμιση του συστήματος του τηλεφωνικού κέντρου.
  4. Να εξεταστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Νομική Υπηρεσία εάν οι συνθήκες που επικρατούν επιτρέπουν την εφαρμογή σχεδίου με το οποίο θα απομακρύνεται ο θύτης  από το σπίτι και όχι τα θύματα.
  5. Να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και προληπτικά μέτρα ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα καταφύγια.

Η παθητική παρακολούθηση των στατιστικών δεδομένων που αποσπασματικά δημοσιοποιούνται δεν λύνει τα προβλήματα και ούτε επιτρέπει σε συνανθρώπους μας να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας.

3/4/2020