Ανακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η 25η Νοεμβρίου 1999, αποτελεί ημέρα ορόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ:
• Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
• Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
• 40% με 50% των γυναικών της ΕΕ έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
• 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση
Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε ως η «σκιώδης πανδημία». Η πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη επιδείνωσε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Για πολλές γυναίκες και παιδιά, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος. Οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν από τα κράτη για αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και την περαιτέρω έκθεσή τους σε όλες τις μορφές βίας λόγω του περιορισμού της μετακίνησής τους και της συνεχούς συγκατοίκησης με τον κακοποιητή τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 60% το 2020. Η κατάσταση είναι παρόμοια και στην Κύπρο με τις καταγγελίες τέτοιων περιστατικών να αυξάνεται στο 57% για το 2020.
Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ εκτιμούμε ότι το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της έμφυλης βίας μπορεί να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά μόνο αν το ίδιο το κράτος λάβει μέτρα και ενισχύσει τις δομές που προνοούν την πρόληψη της βίας, την στήριξη των θυμάτων και την κοινωνική τους επανένταξη καθώς και τη θεραπεία των θυτών έτσι ώστε να αποτρέπονται μελλοντικά τέτοιου είδους εγκλήματα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ψηφιστεί νομοθεσίες που ενισχύουν την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, φαίνεται να υπάρχει μια σαφής οπισθοχώρηση στον εν λόγω τομέα. Αυτό οφείλεται στον συντηρητισμό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του τόπου και στην ελλιπή διάθεση σε οικονομικούς πόρους από μέρους της για την εφαρμογή των νομοθεσιών και την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.
Εμείς, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, θα συνεχίσουμε να δηλώνουμε παρούσες στους καθημερινούς αγώνες μέχρι να ξεριζώσουμε παντελώς τις αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν την βία και την ανισότητα, έχοντας πάντα κατά νου ότι μόνο η δημιουργία μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα δώσει το καίριο κτύπημα σε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα κατά των γυναικών.