Πρωτοποριακά κοινωνικά μέτρα στο “Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου 2011-2013 για την Επίτευξη μιας Καλύτερης Ισορροπίας στο Συνδυασμό της Επαγγελματικής με την Ιδιωτική και Οικογενειακή Ζωή” (29.04.2011)

thumbnail

To Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ετοιμασία από το Υπουργείο Εργασίας του πρώτου Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου, για την επίτευξη μιας καλύτερης ισορροπίας στο συνδυασμό της επαγγελματικής με την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2011-2013. Στο Σχέδιο αυτό γίνεται ενδελεχής παρουσίαση των πολιτικών που εφαρμόζονται στην ΕΕ, της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο και των αδυναμιών που παρουσιάζονται σε σχέση με τους πολλαπλούς ρόλους που επιτελεί η σύγχρονη γυναίκα. Σημαντικότερο είναι όμως ότι στο Σχέδιο προτείνονται ριζοσπαστικές πολιτικές και μέτρα σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδo (γονική άδεια, άδεια μητρότητας, άδεια πατρότητας, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των σχολείων) αλλά και στο πεδίο των υποδομών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους καθώς επίσης και στην επιδοματική/φορολογική πολιτική προς τους εργαζόμενους γονείς. Πρόκειται για πρωτοποριακά κοινωνικά μέτρα που με την πλήρη υλοποίηση τους θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη θέση της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας που φέρει τις διπλές ευθύνες στη δουλειά και στην οικογένεια.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, θεωρεί ότι είναι ακριβώς η εργαζόμενη γυναίκα, η γυναίκα του λαού η οποία δεν έχει τις οικονομικές ανέσεις για να αντεπεξέλθει στις διπλές ευθύνες στη δουλειά και την οικογένεια που σηκώνει το κύριο βάρος της ανισοτιμίας των δύο φύλων. Για αυτό εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη μας προς τον προσανατολισμό και τη φιλοσοφία του Σχεδίου και έχουμε ήδη καταθέσει προς την κυβέρνηση ιδέες για τον περαιτέρω εμπλουτισμό του. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε δημιουργικά για την πλήρη και έγκαιρη υλοποίηση του καθώς επίσης για την ενημέρωση όλων των γυναικών της Κύπρου για το περιεχόμενο του Σχεδίου. Επισημαίνουμε ακόμα με ικανοποίηση το γεγονός ότι έχουν τεθεί σαφή χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων. Η ισότητα στην εργασία μαζί με την προστασία της μητρότητας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη βελτίωση της θέση της εργαζόμενης γυναίκας και για αυτό η εκπόνηση του Σχεδίου αποτελεί ένα –από κάθε άποψη- ιστορικό βήμα στον αγώνα για ισοτιμία των δύο φύλων.

Η εκπόνηση του Σχεδίου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων μικρών και μεγάλων θετικών εξελίξεων στα θέματα γυναίκας που έχει δρομολογήσει η σημερινή κυβέρνηση, με πιο πρόσφατη την τροποποίηση του Νόμου για την Προστασία της Μητρότητας με τις κυβερνητικές προτάσεις που ενισχύουν τις προστατευτικές δικλείδες υπέρ της εργαζόμενης μητέρας. Στο έργο της κυβέρνησης Χριστόφια καταγράφεται η αύξηση του κατώτατου μισθού σε μια σειρά από επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση (πωλητές, γραφείς, νοσηλευτές, σχολικοί και παιδοκομικοί βοηθοί, φροντίστριες), το πρόγραμμα ύψους 3 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανισομισθίας, τα σχέδια για καταπολέμηση της ανεργίας των γυναικών αλλά και μέτρα όπως η δωρεάν μεταφορά μαθητών στα σχολεία και η αύξηση των κονδυλιών για να αναπτυχθούν υποδομές και να στηριχθούν δημόσια και εθελοντικά προγράμματα φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τα βρέφη, τα παιδιά και τους ανάπηρους. μέτρα που ανακουφίζουν τη γυναίκα η οποία είναι επιφορτισμένη με πολλαπλούς ρόλους μέσα στην οικογένεια. Περαιτέρω, η εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, τα μέτρα για την πάταξη της σωματεμπορίας γυναικών και η ένταξη της πτυχής της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση καταδεικνύουν ότι εδώ και τρία χρόνια πνέει ένας νέος αέρας στα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας ανδρών-γυναικών.

Καλούμε τις γυναίκες του εργαζόμενου λαού της Κύπρου και ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες του τόπου μας να αγκαλιάσουν το Σχέδιο αυτό αλλά και συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια στα θέματα γυναίκας, η οποία υλοποιείται με την καθοριστική στήριξη του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος. Καλούμε τις γυναίκες της Κύπρου, τον ερχόμενο Μάη, με τη ψήφο τους στο ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα σε αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Να δώσουν εντολή να συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η προοδευτική πολιτική της κυβέρνησης και στα θέματα γυναίκας!

29.04.2011