Διεθνή Μέρα Αγρότισσας: Η ΠΟΓΟ δεσμεύεται να αναβαθμίσει τη δουλειά της για τις αγρότισσες, σε συντονισμό με το Τμήμα Αγροτισσών της ΕΚΑ (15.10.2011)

thumbnail

To Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Αγρότισσας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της κυπριακής αγροτιάς. Τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και διατήρησης της κυπριακής παράδοσης και ταυτότητας του τόπου μας. Της γυναίκας που είναι ταυτόχρονα στυλοβάτης της οικογένειας της υπαίθρου, φέροντας τα βάρη από τη μια, της σκληρής αγροτικής εργασίας και από την άλλη, τις ευθύνες της μητρότητας,  και φροντίδας της οικογένειας. Καθημερινά ωστόσο συναντά ένα σωρό  διακρίσεις σε βάρος της που πηγάζουν από τις βαθιά ριζωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας

Σήμερα, η σταθερή υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης Χριστόφια, τόσο στα θέματα του αγροτικού κόσμου όσο και στα ζητήματα γυναίκας επιτυγχάνει να αμβλύνει ολοένα και περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγρότισσα. Η οριστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, ο εκσυγχρονισμός του Συμβουλίου Πατατών, η ψήφιση της νομοθεσίας για Ενιαία Διαχείριση Υδάτων και η δημιουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων, αποτελούν απτά δείγματα της προοδευτικής κατεύθυνσης της αγροτικής πολιτικής. Από την άλλη, τα θετικά βήματα που γίνονται από την κυβέρνηση Χριστόφια για στήριξη της γυναίκας, αντιμετώπισης φαινομένων όπως η ενδοοικογενειακή βία και προγραμμάτων καταπολέμησης των σεξιστικών στερεοτύπων, βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδο ζωής και της Κύπριας αγρότισσας.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ σε συντονισμό με το Τμήμα Αγροτισσών της ΕΚΑ δεσμεύεται ότι θα αναβαθμίζει συνεχώς την δράση του για:

  • Στήριξη της αγρότισσας μέσα από συνολικές πολιτικές
  • Στήριξη της περιφέρειας και της αγροτικής οικονομίας με υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνικά μέτρα που να αγκαλιάζουν τα φτωχότερα στρώματα της αγροτιάς. Μέτρα και υπηρεσίες που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες όπως είναι η δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, (βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών, στέγες ηλικιωμένων, λέσχες απασχόλησης παιδιών)
  • Καταπολέμηση κάθε μορφής βίας, κατά της γυναίκας,
  • Πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την ισότητα σε όλους τους τομείς
  • Αναβάθμιση και στήριξη του αγροτικού τομέα για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις.

Η ΠΟΓΟ συνοδοιπόρος με την ΕΚΑ αγωνίζεται και έχει σταθερές διεκδικήσεις και αιτήματα. Διεκδικήσεις και αιτήματα που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις  μέσω της οργανωμένης πάλης και δράσης για καταξίωση της Κύπριας αγρότισσας αποκτώντας τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία συμμετέχοντας ισότιμα στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή Ο αγώνας για αυτά είναι η καλύτερη τιμή στην αγρότισσα και για όσα προσφέρει με ανιδιοτέλεια στην Κύπρο και το λαό μας.