Ανακοίνωση για τη Διεθνή Μέρα Αγρότισσας (15.10.2010)

thumbnail

To Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Αγρότισσας απευθύνει θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της κυπριακής αγροτιάς. Η αγρότισσα δεν είναι μόνο μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα και στυλοβάτης της οικογένειας της υπαίθρου, είναι ταυτόχρονα βασικός μοχλός για να κρατούνται ζωντανές οι λαϊκές παραδόσεις και η ταυτότητα του τόπου μας. Η αγρότισσα φέρει τα βάρη, από τη μια της σκληρής αγροτικής εργασίας και από την άλλη, τις ευθύνες της μητρότητας, της φροντίδας της οικογένειας κλπ. Επιπρόσθετα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από διακρίσεις και βαθιά ριζωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας.

Παράλληλα, η μικρή και μεσαία αγροτιά συνολικά, έχει να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες που έφερε η ΕΕ και η απελευθέρωση των αγορών, ο αρνητικός προσανατολισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενώ, στην Κύπρο, δοκιμάστηκε σκληρά και από τη λειψυδρία.

Σήμερα, η σταθερή υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της κυβέρνησης τόσο στα θέματα του αγροτικού κόσμου όσο και στα ζητήματα γυναίκας επιτυγχάνει να αμβλύνει ολοένα και περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγρότισσα. Η στήριξη με €64εκ της αγροτικής οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της λειψυδρίας, η οριστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, ο εκσυγχρονισμός του Συμβουλίου Πατατών, η ψήφιση της νομοθεσίας για Ενιαία Διαχείριση Υδάτων και η δημιουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων αποτελούν απτά δείγματα της προοδευτικής κατεύθυνσης της αγροτικής πολιτικής. Από την άλλη, τα θετικά βήματα που γίνονται από την κυβέρνηση Χριστόφια για στήριξη της γυναίκας, αντιμετώπιση φαινομένων όπως η ενδοοικογενειακή βία και τα προγράμματα καταπολέμησης των σεξιστικών στερεοτύπων βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδο ζωής και της Κύπριας αγρότισσας.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ σε συντονισμό με το Τμήμα Αγροτισσών της ΕΚΑ δεσμεύεται να αναβαθμίζει συνεχώς την δράση του για στήριξη της αγρότισσας μέσα από συνολικές πολιτικές για στήριξη της περιφέρειας και της αγροτικής οικονομίας με υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνικά μέτρα που να αγκαλιάζουν τα φτωχότερα στρώματα της αγροτιάς. Η δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, (βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών, στέγες ηλικιωμένων, λέσχες απασχόλησης παιδιών) που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, η  καταπολέμηση κάθε μορφής βίας, κατά της γυναίκας, η πλήρης εφαρμογής της νομοθεσίας για την ισότητα σε όλους τους τομείς είναι σταθερές διεκδικήσεις και αιτήματά μας. Αυτά είναι που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε η Κύπρια αγρότισσα να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή και να βρεθεί στη θέση που της αξίζει. Ο αγώνας για αυτά είναι η καλύτερη τιμή στην αγρότισσα για όσα προσφέρει με ανιδιοτέλεια στην Κύπρο και το λαό της.