Ανακοίνωση για την 65η επέτειο από τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6.8.2010)

thumbnail

Οι λαοί απαιτούν: ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ – ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Οι λαοί δεν ξεχνούν το φοβερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πριν 65 χρόνια, τον Αύγουστο του 1945 χτυπώντας τις δύο ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με ατομική βόμβα. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρήκαν φρικτό θάνατο είτε επί τόπου είτε από τις ολέθριες συνέπειες που είχε πυρηνική ακτινοβολία σε κάθε μορφή ζωής για δεκαετίες αργότερα. Η ρίψη των ατομικών βομβών στις 6 και 9 του Αυγούστου από τις ΗΠΑ δεν υπαγορευόταν από καμιά στρατιωτική ανάγκη, αφού το τέρας του χιτλεροφασισμού είχε σχεδόν ξεψυχήσει. Η ενέργεια αυτή ήταν μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην ηγέτιδα της αντιφασιστικής νίκης, ΕΣΣΔ κι ευρύτερα στο σοσιαλιστικό σύστημα που είχε επικρατήσει σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έστελλε ένα μήνυμα εκφοβισμού προς τους λαούς και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, που πάλευαν για εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και διαρκή ειρήνη.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΔΓ-ΠΟΓΟ, στα εξήντα χρόνια ζωής και δράσης του, ήταν πάντα, μαζί με το ΑΚΕΛ, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων για την ειρήνη και τον παγκόσμιο αφοπλισμό. Η συμβολή της ΠΟΓΟ στην τιτάνια διεθνή εκστρατεία που ξεκίνησε το 1950 από το φιλειρηνικό κίνημα ως απάντηση στον πυρηνικό όλεθρο, με την «Έκκληση της Στοκχόλμης» για απαγόρευση των πυρηνικών και η οποία συγκέντρωσε 450 εκατομμύρια υπογραφές από όλο τον κόσμο, καταγράφηκε στην ιστορία. Τα γεγονός ότι οι μισές από τις χιλιάδες υπογραφές που μαζεύτηκαν από την Κύπρο ήταν υπογραφές γυναικών, έδειξε την αποφασιστικότητα των γυναικών της Κύπρου να παλέψουν για ένα κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά, πολέμους και κυρίως απαλλαγμένο από τις αιτίες των πολέμων.

Σήμερα, μετά τις δραματικές ανατροπές στην Ανατολική Ευρώπη στις αρχές του 1990 και την επικράτηση της νέας τάξης, ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολέθρου έχει ενταθεί. Οι ένοχοι του πυρηνικού ολοκαυτώματος μάλιστα δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στους βρώμικους πόλεμους κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, με ανυπολόγιστες ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Το ΝΑΤΟ εντείνει την επιθετικότητα του, ξαναχαράζει σύνορα και ενεργειακούς αγωγούς με το αίμα των λαών, καταπατεί το διεθνές δίκαιο, ενώ από το οπλοστάσιο του δεν λείπουν τα πυρηνικά όπλα.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ σε μήνυμα του προς την αδελφή οργάνωση της Ιαπωνίας, την Ιαπωνική Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων-FUDANREN διατρανώνει την αλληλεγγύη της προς τον ιαπωνικό λαό, τιμά τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και καταδικάζει τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας.

Καλούμε τις γυναίκες, τη νεολαία και όλο το λαό της Κύπρου, μαζί με το κυπριακό και το διεθνές κίνημα ειρήνης, να παλέψουν κόντρα στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη:

-για πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής

-για ματαίωση της εγκατάστασης των βάσεων της «Αντιπυραυλικής Ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη και για την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται σε κυρίαρχα κράτη

-για διάλυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων του και τερματισμό της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης.