Ανακοίνωση για την 25η Νοεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας ενάντια στις Γυναίκες».

thumbnail

25η Νοεμβρίου «Παγκόσμια Μέρα κατά της Βίας ενάντια στις Γυναίκες»

«Στις μέρες της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, εμφανίζονται νέες μορφές βίας κατά των γυναικών»

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ σηματοδοτώντας την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας Ενάντια στις Γυναίκες, απευθύνεται προς την Κυπριακή κοινωνία και την καλεί να συμβάλει με κάθε τρόπο στην πάταξη του φαινομένου.

Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο αποτρόπαιες, συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί απειλή για όλες τις γυναίκες και εμπόδιο σε όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη, ειρήνη και ισότητα των φύλων. Είναι παγκόσμιο και πανάρχαιο φαινόμενο, αλλά δυστυχώς παραμένει επίκαιρο και σημαντικό αφού αποτελεί μια από τις χειρότερες μορφές ανισότητας σε βάρος της γυναίκας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις μέρες μας μάλιστα, με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών λιτότητας, εμφανίζονται και νέες μορφές, με τις ίδιες ωστόσο, γενεσιουργές αιτίες.

Βία είναι και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι αποκοπές μισθών και επιδομάτων, η κατάργηση κάθε είδους κρατικής πρόνοιας. Βία είναι η δουλειά χωρίς σταθερό ωράριο, ή η δεκάωρη εργασία χωρίς αργίες. Βία είναι οι απολύσεις και ακόμη πιο έντονη βία, η απόλυση εγκύων γυναικών οι οποίες θεωρούνται μη παραγωγικό γρανάζι στις μηχανές των επιχειρήσεων. Βία είναι και ο ξεκληρισμός οικογενειών λόγω των πολέμων, η προσφυγοποίηση, οι άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς, όπου στοιβάζονται ανάμεσα σε άλλους, χιλιάδες γυναίκες που καλούνται να επιβιώσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους, καταλήγοντας πολύ συχνά θύματα σωματεμπορίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από το 70% των γυναικών του πλανήτη έχει βιώσει τη βία –σε οποιαδήποτε μορφή της- κατά τη διάρκεια της ζωή τους, ενώ η βία που ασκείται σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, από τον άντρα ή το σύντροφο τους, έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, ξεπερνώντας τους θανάτους από καρκίνο, αυτοκινητικά δυστυχήματα, μαλάρια και πολεμικές συγκρούσεις μαζί.

Όλα αυτά δεν είναι μακριά από την κυπριακή πραγματικότητα. Στον τόπο μας, αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν την έκταση του προβλήματος, από κάποια στοιχεία και δεδομένα φαίνεται, ότι το 80% των κακοποιημένων ατόμων είναι γυναίκες ενώ ταυτόχρονα:

• Παρατηρείται αυξητική τάση όσον αφορά στα περιστατικά βίας. Σύμφωνα με στατιστικές της αστυνομίας οι αναφορές για βία στην οικογένεια, από 719 το 2011, αυξήθηκαν σε 1511 το 2013. Σύμφωνα με το ΣΠΑΒΟ το 2015 χειρίστηκε 1511 υποθέσεις, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφηκαν 812 περιστατικά.
• Τα τελευταία 10 χρόνια, 30 γυναίκες στην Κύπρο έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην συντρόφους τους.
• Οι σεξουαλικές επιθέσεις παρουσιάζουν συγκλονιστική αύξηση, την ίδια στιγμή που οι καταδίκες παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά, ενώ οι ποινές είναι ανεπαρκείς και μη αποτρεπτικές.
• Οι πολιτικές λιτότητας έχουν καταστήσει τις γυναίκες της Κύπρου θύματα ενός ανηλεούς πολέμου στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς πολλές αναγκάζονται να δουλεύουν καθημερινά πέραν των 10 ωρών, χωρίς αργίες και Κυριακές.
• Οι απολύσεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ενώ το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει αυξημένο.
• Πρόσφατα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας περιστατικά όπου εργαζόμενες, ως σύγχρονες δούλες, αναγκάζονται να πιστοποιήσουν στους εργοδότες τους, ότι δεν πρόκειται να τεκνοποιήσουν τα επόμενα χρόνια επιβεβαιώνοντας έτσι ότι θα συνεχίσουν να παράγουν αρκετό κέρδος στον εργοδότη.

Για το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, η βία ενάντια στις γυναίκες έχει συγκεκριμένες ρίζες. Προέρχεται καθαρά από τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι πεποίθηση μας ότι η ισότητα, η ισοτιμία, η αξιοπρέπεια και η ανάδειξη των ικανοτήτων των γυναικών είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, να περάσει πλέον από τα λόγια στα έργα, να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις και να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία προνοεί ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα, στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου πολιτικής και στρατηγικής, που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε επιτέλους να πάψουμε να μετράμε αυξητικά γυναίκες θύματα βίας.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ ταυτόχρονα, δηλώνει παρών στην πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημιουργία μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας, ξεριζώνοντας εκείνες τις αιτίες που δημιουργούν και εξελίσσουν τη βία και την ανισότητα.

24 Νοεμβρίου 2016