21 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (20.11.2010)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία της 21ης επετείου από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για: Πρώτον, να προστατευθούν τα παιδιά από κάθε μορφής διάκριση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και καταπίεση. Δεύτερον, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των παιδιών στη ζωή, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία κλπ. Και τρίτον, να κατοχυρωθεί ο σεβασμός στην άποψη του παιδιού και στη συμμετοχή του για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τη ζωή του.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές και να ληφθούν εκείνα τα νομοθετικά, διοικητικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο, που θα προάγουν αποτελεσματικά την ευημερία των παιδιών. Είναι ένα παγκόσμια δεσμευτικό κείμενο που προσεγγίζει το παιδί όχι ως αντικείμενο ιδιοκτησίας των γονιών του αλλά ως μια ξεχωριστή ανθρώπινη ύπαρξη, μέλος της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία ζει, με δική του νομική υπόσταση και κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία δεν του παραχωρούνται από χάρη ή φιλανθρωπία, αλλά ως ελάχιστες υποχρεώσεις που όλοι οφείλουν να σέβονται και να τιμούν. Μέσα στις σημερινές συνθήκες, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ακρογωνιαίος λίθος της Σύμβασης είναι η αρχή της μη διάκρισης των παιδιών ως προς την απόδοση των δικαιωμάτων που αυτή κατοχυρώνει με βάση τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνική καταγωγή, την περιουσιακή κατάσταση των παιδιών ή το γονέων τους.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ έχει την ευημερία του παιδιού όχι μόνο ως καταστατικό του στόχο αλλά όπως αναδείχθηκε μέσα από την 60χρονη πορεία του ως καθημερινή κορυφαία προτεραιότητα. Χαιρετίζουμε την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας καθώς επίσης και τις ενέργειες που δρομολογούν την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της βίας ενάντια στα παιδιά. Ταυτόχρονα, καλούμε την πολιτεία να επισπεύσει την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επισημαίνει το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που διεκδικούν ρόλο τιμητή όλων των χωρών του κόσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το μόνο κράτος, μαζί με τη Σομαλία, που -είκοσι ένα χρόνια μετά- ακόμα να δώσουν νομική ισχύ στη Σύμβαση.

Σήμερα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα κάτεργα της παιδικής εργασίας, της πορνείας, του δουλεμπορίου, της σεξουαλικής κακοποίησης, άλλα βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία. Πάνω από 140 εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται στο αποκρουστικό «έθιμο» του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων. Ακόμα περισσότερα παιδιά βρίσκονται βυθισμένα στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τον υποσιτισμό, τις μολυσματικές ασθένειες. Η απάντηση μας είναι ο αγώνας για να ξεριζωθούν οριστικά αυτά τα δεινά από το πρόσωπο της γης και για να οικοδομηθεί η κοινωνία και ο κόσμος που θα έχουν στο επίκεντρο τους τα παιδιά και το συμφέρον τους, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.