Ανακοίνωση για την πρωτοβουλία της ΠΟΓΟ για συλλογή υπογραφών από γυναίκες της πολιτικής, , κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας, σε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με αίτημα την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται εδώ και δώδεκα χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ, καθώς επίσης για τη χορήγηση βίζας στις γυναίκες τους για να τους επισκεφθούν (28.09.2010)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ,  ανέλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας  γυναικών που προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας, η οποία  απευθύνεται προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα με αίτημα την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών Germando Hernandez, Ramon Labanino, Antonio Guerrero, Fernando Gouzales και Rene Gouzalez, που κρατούνται εδώ και δώδεκα χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ.

Οι πέντε Κουβανοί κατηγορούνται άδικα από τις αρχές των ΗΠΑ για ενέργειες τρομοκρατίας, συνωμοσία κατασκοπείας και συνωμοσία δολοφονίας, ενώ η μεταχείριση που τυγχάνουν αυτοί και οι οικογένειες τους αντιφάσκει με βασικές διατάξεις του δικονομικού και σωφρονιστικού συστήματος των ίδιων των ΗΠΑ.

Με την επιστολή ζητείται, παράλληλα, η παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, ώστε να χορηγηθεί βίζα  στις γυναίκες των δύο από αυτών για να επισκεφθούν τους συζύγους τους στις φυλακές των ΗΠΑ. Η Olga Salanueva, σύζυγος του Rene Gonzalez και η Adriana Perez, σύζυγος του Gerardo Hernandez  έχουν υποβάλει οκτώ φορές αίτηση για χορήγηση βίζας ώστε  να επισκεφθούν τους συζύγους τους στις φυλακές των ΗΠΑ όπου κρατούνται πάνω από 10 χρόνια.  Το αίτημα τους όμως απερρίφθη και τις οκτώ φορές με την αβάσιμη και αστεία δικαιολογία ότι αποτελούν «απειλή για την  ασφάλεια των ΗΠΑ».

Για αυτό η διεθνής εκστρατεία από εκατοντάδες οργανώσεις, κινήματα και πολίτες από όλο τον κόσμο με αίτημα την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών έχει ενταθεί την τελευταία περίοδο. Το υπόμνημα διαμαρτυρίας και οι υπογραφές θα επιδοθούν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο από αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ και Βουλευτή Σκεύη Κουκουμά, την Πέμπτη 30 του Σεπτέμβρη, 8.30 π.μ.