Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20.11.2011)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, με την ευκαιρία της 22ης επετείου από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπογραμμίζει τη σημασία να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για:

  • Να προστατευθούν τα παιδιά από κάθε μορφής διάκριση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και καταπίεση.
  • Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των παιδιών στη ζωή, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία κλπ.
  • Να κατοχυρωθεί ο σεβασμός στην άποψη του παιδιού και στη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τη ζωή του.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, ώστε να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές και να ληφθούν εκείνα τα νομοθετικά, διοικητικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο, που θα προάγουν αποτελεσματικά την ευημερία των παιδιών. Είναι ένα παγκόσμια δεσμευτικό κείμενο που προσεγγίζει το παιδί, όχι ως αντικείμενο ιδιοκτησίας των γονιών του, αλλά ως μια ξεχωριστή ανθρώπινη ύπαρξη, μέλος της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία ζει, με δική του νομική υπόσταση και κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία δεν του παραχωρούνται από χάρη ή φιλανθρωπία, αλλά ως ελάχιστες υποχρεώσεις που όλοι οφείλουν να σέβονται και να τιμούν. Μέσα στις σημερινές συνθήκες, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ακρογωνιαίος λίθος της Σύμβασης είναι η αρχή της μη διάκρισης των παιδιών ως προς την απόδοση των δικαιωμάτων που αυτή κατοχυρώνει, με βάση τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνική καταγωγή, την περιουσιακή κατάσταση των παιδιών ή των γονέων τους.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ έχει την ευημερία του παιδιού, όχι μόνο ως καταστατικό του στόχο, αλλά όπως αναδείχθηκε μέσα από την 60χρονη πορεία του, ως καθημερινή κορυφαία προτεραιότητα. Χαιρετίζουμε την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς επίσης και τις ενέργειες που δρομολογούν την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της βίας ενάντια στα παιδιά. Ταυτόχρονα, καλούμε την πολιτεία να επισπεύσει την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, μέσα από παγκύπρια εκστρατεία που διεξήγαγε κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων με τίτλο «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ», έχει αναδείξει τις διαστάσεις του προβλήματος αυτού και έχει προβάλει εισηγήσεις για τρόπους πρόληψης, αντιμετώπισης και υποστήριξης των παιδιών-θυμάτων.

Σήμερα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα κάτεργα της παιδικής εργασίας, της πορνείας, του δουλεμπορίου, της σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ άλλα βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία. Πάνω από 140 εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται στο αποκρουστικό «έθιμο» του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων. Ακόμα περισσότερα παιδιά βρίσκονται βυθισμένα στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τον υποσιτισμό, τις μολυσματικές ασθένειες. Η απάντηση μας είναι η συνέχιση του  αγώνα για να ξεριζωθούν οριστικά αυτά τα δεινά από το πρόσωπο της γης και για να οικοδομηθεί η κοινωνία και ο κόσμος που θα έχουν στο επίκεντρο τους τα παιδιά και το συμφέρον τους.