Απαραίτητες οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους στο διαδίκτυο │ 11.02.2014

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, συμμερίζεται τους στόχους της Διεθνούς Ημέρας, όπως έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, που είναι η προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης των νέων τεχνολογιών, ειδικότερα του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η ευαισθητοποίηση παιδιών, νέων και ενηλίκων για το σημαντικό αυτό θέμα.

Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών έχει καταστήσει σήμερα τη χρήση του διαδικτύου ως μια από τις πιο συχνές καθημερινές λειτουργίες σχεδόν ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το διαδίκτυο προσφέρει στους χρήστες του εύκολη και άμεση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, άμεση επαφή με φίλους και συγγενείς, αλλά και άλλες λειτουργίες που διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών, όπως πληρωμή λογαριασμών κλπ.

Παρόλα τα θετικά στοιχεία που προσφέρει το διαδίκτυο, την ίδια στιγμή ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι όταν η χρήση του δεν γίνεται με ασφάλεια, όπως είναι η παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων και όχι μόνο, η μαζική παραπληροφόρηση και στοχευμένη διοχέτευση πληροφοριών, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ο εθισμός, καθώς και η απομάκρυνση από την κοινωνική πραγματικότητα. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι δυνατόν να επηρεάσουν τόσο τους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου, όσο και ενήλικες, γι’ αυτό και χρειάζεται να υλοποιούνται συνεχώς δράσεις και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε η πλοήγηση στο διαδίκτυο να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή τρόπο.

Χαιρετίζουμε τη λειτουργία του προγράμματος Cyberethics, το οποίο σε συνεργασία με τη CYTA, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού αναπτύσσει διάφορες δράσεις, όπως είναι οι ενημερωτικές ημερίδες για ευαισθητοποίηση του κοινού, ενημέρωση των γονέων και των παιδιών για τρόπους προφύλαξης από τους κινδύνους του διαδικτύου, καθώς επίσης και η λειτουργία ανοιχτής γραμμής βοήθειας για παρόμοια θέματα (7000 0116). Ταυτόχρονα στηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενημέρωση, καθοδήγηση και πρόληψη σε ό,τι αφορά το ασφαλές διαδίκτυο.