24 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού │ 20.11.2013

thumbnail

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και ανάπτυξη πολιτικών, νομοθετικών και κοινωνικών μέτρων που θα προωθούν την προστασία και ευημερία όλων των παιδιών. Η Σύμβαση δεσμεύει το κράτος και την κοινωνία στον τρόπο που προσεγγίζει το παιδί, ως μια ξεχωριστή ανθρώπινη ύπαρξη, μέλος της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία ζει, με δική του νομική υπόσταση και κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία δεν του παραχωρούνται από χάρη ή φιλανθρωπία, αλλά ως ελάχιστες υποχρεώσεις που όλοι οφείλουν να σέβονται και να τιμούν. Ακρογωνιαίος λίθος της Σύμβασης είναι η αρχή της μη διάκρισης των παιδιών ως προς την απόδοση των δικαιωμάτων που αυτή κατοχυρώνει, με βάση τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνική καταγωγή, την περιουσιακή κατάσταση των παιδιών ή των γονέων τους.

Στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διανύουμε ως χώρα, αλλά και παγκόσμια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπενθυμίζουμε την προτεραιότητα που χρειάζεται να επιδεικνύουμε ως πολιτεία και κοινωνία όσο αφορά την ευημερία των παιδιών που βρίσκονται σε πιο δεινή κατάσταση. Η επένδυση στα παιδιά, μέσω της εκπαίδευσης, της πρόληψης και των κοινωνικών παροχών είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μέτρα όπως η επιβολή κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία, η διατήρηση στα ίδια επίπεδα της «χορηγίας για τη μαθητική πρόνοια», τη στιγμή που αυξάνονται οι άποροι μαθητές που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης, η μείωση του προϋπολογισμού στα θέματα εκπαίδευσης, και άλλων κοινωνικών παροχών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ευημερία των παιδιών, δε θεωρούμε ότι κινούνται προς την κατεύθυνση της επένδυσης στα παιδιά, αντιθέτως μέσω της λιτότητας και των περικοπών τα παιδιά πλήγονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα πληθυσμού.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ έχει την ευημερία του παιδιού, όχι μόνο ως καταστατικό του στόχο, αλλά όπως αναδείχθηκε μέσα από την 60χρονη πορεία του, ως καθημερινή κορυφαία προτεραιότητα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των παιδιών και στη συμμετοχή τους σε κέντρα όπου λαμβάνονται αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον τους. Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε το θεσμό και τη λειτουργία της Κυπριακής Παιδοβουλής που ιδρύθηκε από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού και παράγει σημαντικό έργο. Στηρίζουμε επίσης αμέριστα τη λειτουργία και τη δράση των συλλογικών σωμάτων των μαθητών και τασσόμαστε στο πλευρό του μαθητόκοσμου στον αγώνα του για κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης και του μαθητικού συνδικαλισμού μέσα στις σχολικές κοινότητες στον τόπο μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πέρσι το κέντρο Ερευνών της UNICEF, στην Ε.Ε της «ευημερίας», της «ανάπτυξης» και της «αλληλεγγύης», 13 εκατομμύρια παιδιά στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξη τους, ενώ σε σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως, 30 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι τα θετικά πρόσημα στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις δεν σημαίνουν αυτόματα ευημερία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στο κόσμο υπολογίζεται ότι περίπου 215 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-17 ετών εμπλέκονταν σε παιδική εργασία με τα μισά σχεδόν να απασχολούνται σε εργασίες που κρίνονται ως επικίνδυνες.

Σε αυτά τα πλαίσια και μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ο αγώνας για υπεράσπιση και πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίος. Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέχρι να καταφέρουμε να οικοδομήσουμε την κοινωνία που θα  έχει στο επίκεντρο της τα παιδιά και το συμφέρον τους.