Πρωτοφανής η απόφαση του Υπουργού κ. Χάσικου να απελάσει γυναίκα θύμα σωματεμπορίας

thumbnail

Ανακοίνωση για την απέλαση θύματος εμπορίας προσώπων | 11.7.2013

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ εκφράζει την απογοήτευση του για τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών, κυρίου Σωκράτη Χάσικου, απέναντι σε Ουκρανή γυναίκα, θύμα εμπορίας προσώπων. Η απόφαση του Υπουργού να απελάσει την εν λόγω γυναίκα αποτελεί πρωτοφανή τακτική για τα Κυπριακά δεδομένα και προβληματίζει αναφορικά με την αντίληψη της Κυβέρνησης γύρω από το εν λόγω θέμα, αλλά και την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και της προστασίας των θυμάτων, ο Υπουργός Εσωτερικών ηγείται των προσπαθειών, ως Εθνικός Συντονιστής, για τα θέματα αυτά. Με αυτή την ιδιότητα ο Υπουργός θα έπρεπε να εργάζεται ώστε περισσότερα θύματα να εμπιστεύονται το σύστημα που έχει στηθεί για να τους προστατεύει, έτσι που να προχωρούν χωρίς φόβο σε καταγγελίες των περιστατικών.

Για εμάς ο σημαντικότερος αντίκτυπος της απόφασης αυτής του Υπουργού δεν είναι μόνο η εικόνα που δημιουργείται διεθνώς για το βαθμό ανθρώπινης προσέγγισης του θέματος από το κράτος μας, αλλά κυριότερο σημείο, είναι η απόγνωση που θα νιώσουν τα θύματα βλέποντας το συντεταγμένο κράτος να τοποθετείται εκδικητικά απέναντι τους.

Διερωτόμαστε σε ποιο βαθμό αυτή η απόφαση θα οδηγήσει επιπλέον θύματα σε καταγγελία, αφού είναι λογικό ότι στις χώρες τους δραστηριοποιείται ο βασικότερος πυλώνας του κυκλώματος και η επιστροφή τους εκεί χωρίς την πρότερη πλήρη εξασφάλιση της ασφάλειας τους, θέτει τα θύματα σε κίνδυνο.

Η εμπορία και η εκμετάλλευση προσώπων εκτιμάται ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οξύνεται και θα πρέπει το κράτος να κινηθεί αποτελεσματικά απέναντι στο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τα οποία η ΠΟΓΟ σκοπεύει να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα. Στην βάση αυτής της απόφασης, η Γ.Γ του κινήματος, έχει εγγράψει το θέμα της παρουσίασης της έκθεσης αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και της προστασίας των θυμάτων  στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.