65 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (WIDF) (1.12.2010)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ χαιρετίζει τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (WIDF), της διεθνούς οργάνωσης που συσπειρώνει στις γραμμές της εκατομμύρια γυναίκες από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ έγινε μέλος της ΠΔΟΓ το 1951, ενώ τα τελευταία χρόνια –παρά το ότι προέρχεται από μια μικρή χώρα- βρίσκεται στην Αντιπροεδρία της ΠΔΟΓ, στοιχείο που αντανακλά το διεθνές κύρος της ΠΟΓΟ και ευρύτερα του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου.

Η ΠΔΟΓ ήταν γέννημα της εποχής όπου ο κόσμος έβγαινε καταματωμένος από τον όλεθρο του χιτλεροφασισμού ενώ η ανθρωπότητα ήταν καθολικά αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τη λαίλαπα του πολέμου. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο που είχαν πρωτοστατήσει στην αντιφασιστική πάλη απαιτούσαν υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ζωής και ζητούσαν ρόλο στο μεταπολεμικό μέλλον του κόσμου που μόλις άρχιζε. Η ανάγκη για ενότητα δράσης των προοδευτικών γυναικείων κινημάτων στο αγώνα για ειρήνη και ισοτιμία των φύλων οδήγησε στo Ιδρυτικό Συνέδριο της ΠΔΟΓ το Δεκέμβρη του 1945, στο Παρίσι, όπου οι 850 αντιπρόσωποι από 40 χώρες, έδωσαν όρκο: «…να αγωνιστούμε για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αρμονική και ευτυχισμένη ανάπτυξη των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών. Δίνουμε τον ιερό όρκο ν’ αγωνιζόμαστε αδιάκοπα για την εξασφάλιση μιας διαρκούς και παγκόσμιας ειρήνης». Από τότε, η ειρήνη, ο παγκόσμιος αφοπλισμός, η αυτοδιάθεση των λαών, η οριστική εξάλειψη του φασισμού και του ρατσισμού από το πρόσωπο της γης είναι στην προμετωπίδα της ΠΔΟΓ. Ταυτόχρονα η ΠΔΟΓ ήταν και είναι φορέας της πάλης για ισοτιμία των δύο φύλων, κατάργησης κάθε μορφής καταπίεσης και ανισοτιμίας της γυναίκας, πάλης που για εμάς είναι συνυφασμένος με τον αγώνα της εργατικής τάξης για κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Εδώ και πολλά χρόνια, η ΠΔΟΓ συμμετέχει σε όργανα και διεθνείς συνδιασκέψεις του ΟΗΕ που αφορούν τη γυναίκα, το παιδί και την υπόθεση της ειρήνης. Η ΠΔΟΓ Συνενώνει σε διεθνές επίπεδο τη θέση και τη δράση δεκάδων γυναικείων οργανώσεων από όλο τον πλανήτη, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική βαρβαρότητα ενώ διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία τη διεθνιστική της αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους λαούς του κόσμου. Συνεπής σε αρχές και σταθερά αλληλέγγυα είναι η ΠΔΟΓ προς τον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού μας.

Οι προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις του κόσμου δίνουν καθημερινούς και πολύμορφους αγώνες στις χώρες τους. Σε κάποιες χώρες οι συναγωνίστριες μας αγωνίζονται για να καταργηθούν μεσαιωνικοί νόμοι που απαγορεύουν στις γυναίκες να μορφώνονται, να εργάζονται και να υπάρχουν στη δημόσια ζωή. Αλλού παλεύουν για να σταματήσουν τα αποκρουστικά «έθιμα» του ακρωτηριασμού των γυναικείων οργάνων και οι λιθοβολισμοί για «εγκλήματα τιμής». Σε άλλες χώρες οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ παλεύουν ενάντια στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και της ευέλικτης απασχόλησης που πλήττουν διπλά τις γυναίκες και τις μητέρες. Αλλού, οι γυναίκες αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην πατρίδα τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα όργανά του. Οι συγκεκριμένοι αγώνες που έχει σε εθνικό επίπεδο κάθε οργάνωση μπορεί να έχουν διαφορετική μορφή και άμεσους στόχους όμως όλες, μάς ενώνουν τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και η απόφαση για συνέχιση της πάλης μέχρι να ξημερώσει στον κόσμο η μέρα που η γυναίκα θα έχει την θέση που της αξίζει.