Συνάντηση της ΠΟΓΟ με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων | 16.7.2013

thumbnail

Αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, μαζί με στελέχη της που είναι συγγενείς αγνοουμένων, πραγματοποίησε συνάντηση στα γραφεία της ΠΟΓΟ, με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της  Νίκο Σεργίδη, και τον Νίκο Θεοδοσίου και Γιώργο Σεργίδη. Στη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των αγνοουμένων μας και το συνεχιζόμενο εδώ και 39 χρόνια δράμα των οικογενειών τους.

Η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, αφού εξέφρασε το σεβασμό της προς την Οργάνωση των Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοούμένων, αλλά και προς τις παρευρισκόμενες συγγενείς αγνοουμένων, που για χρόνια αγωνίζονται για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων,  ανέφερε ότι το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις τραγικότερες πτυχές του δράματος της Κύπρου, συνιστώντας την πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.

Συνεχάρη επίσης την οργάνωση των συγγενών αγνοουμένων, γιατί κατόρθωσε μέσα από τους αγώνες και τις προσπάθειες, τις οποίες συνεχίζει να καταβάλλει με σθένος και αποφασιστικότητα, να βγάλει το όλο ζήτημα από τη στασιμότητα στην οποία βρισκόταν για πολλά χρόνια. Χαιρέτισε επίσης την εντατικοποίηση των ρυθμών των ταυτοποιήσεων και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 411 περιπτώσεις: 338 Ελληνοκυπρίων και 73 Τουρκοκυπρίων. Οι διαδικασίες προχωρούν και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα γιατί οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους. Αυτό όπως είπε αποτελεί δικαίωμα των συγγενών και χρέος προς τους αγνοούμενους.

Στη συνέχεια ενημέρωσε την επιτροπή για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει για χρόνια η ΠΟΓΟ, συμβάλλοντας στην άσκηση πιέσεων για εντατικοποίηση των διαδικασιών και κυρίως την προβολή του θέματος που αφορά τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ.

Τόνισε ωστόσο, ότι η προσοχή και οι πιέσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ίδια την Τουρκία, η οποία αρνείται να παραχωρήσει πρόσβαση στα αρχεία του κατοχικού στρατού. Στην απαίτηση για πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου των αγνοουμένων, συνέχισε, η κατοχική δύναμη θα πρέπει να συνεργαστεί, να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμμορφωθεί επιτέλους με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν και από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Γι’ αυτό και η ΠΟΓΟ θεωρεί ότι θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες πίεσης, ώστε η Τουρκία  να εξαναγκαστεί σε αλλαγή στάσης στο ζήτημα των αγνοουμένων.

Από μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο πρόεδρος της, Νίκος Σεργίδης, ευχαρίστησε την ΠΟΓΟ για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της συνάντησης και εξέφρασε την εκτίμηση της οργάνωσης του για τη βοήθεια, υποστήριξη και συμπαράσταση που διαχρονικά η ΠΟΓΟ επιδεικνύει στην οργάνωση των αγνοουμένων.

Μετά από 39 χρόνια το θέμα των αγνοουμένων, όπως δήλωσε, εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, εξακολουθεί να παραμένει κύριος στόχος και σκοπός της οργάνωσης, η κάθε οικογένεια αγνοουμένου να πληροφορηθεί επίσημα και με αποδεικτικά στοιχεία ποια είναι η τύχη του δικού της.

Ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των αγνοουμένων εισήλθε σε νέα φάση, μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, η οποία αποτελεί και το μόνο εργαλείο διερεύνησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Εξάλλου, όπως διευκρίνισε, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ομάδας των ειδικών επιστημόνων που δρουν στο πλαίσιο των όρων εντολής της ΔΕΑ, εντοπίστηκαν τα σημεία ταφής δεκάδων αγνοουμένων και εξακριβώθηκε η ταυτότητά τους.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπάρχει πάρα πολύς δρόμος ακόμα μπροστά, αφού η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παρεμποδίζει την έρευνα σε σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν στρατιωτικές ζώνες.

Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι σοβαρό πλήγμα στην όλη προσπάθεια αποτελεί  και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μην κάνει αποδεκτές ατομικές προσφυγές από οικογένειες αγνοουμένων.  Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ, διευκρίνισε, κλείνει  κατά απόλυτο και καθοριστικό τρόπο κάθε δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο για το θέμα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για εμπέδωση και σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια ακολούθησε πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τις συγγενείς των αγνοουμένων και αποφασίστηκε να μελετηθούν και άλλοι τρόποι περαιτέρω συνεργασίας  της ΠΟΓΟ με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων.