Πληθαίνουν τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευση ανηλίκων │ 07.05.2014

thumbnail

Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανήλικων, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όλοι ενωνόμαστε στην επιτακτική ανάγκη να ξεριζώσουμε και να εξαλείψουμε από την κοινωνία μας τέτοιες αποκρουστικές συμπεριφορές που εξευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση. Τέτοια περιστατικά θα πρέπει να βρίσκουν απέναντι τους σύσσωμη την κοινωνία αλλά και τη δικαστική εξουσία.

Η πρόσφατη ψήφιση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου του 2014, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να εφαρμοστεί με τη μέγιστη αυστηρότητα.

Για το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού αλλά και οι πολιτικές για εκπαίδευση και πρόληψη τέτοιων φαινομένων είναι στο επίκεντρο της δράσης του. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα που υποβιβάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, έχοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, που ως μέρος ενός συστήματος, συνθλίβει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του μέσα στις συμπληγάδες της φτώχειας, της εξαθλίωσης, του εκχυδαϊσμού του έρωτα και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε τέτοιες κοινωνίες, υπάρχει το έδαφος για να φυτρώσουν τέτοια φαινόμενα. Καλούμε την κοινωνία σε επαγρύπνηση και παρακαλούμε οποιονδήποτε διακατέχεται από υποψίες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου, να προσφεύγει υπεύθυνα και άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Ταυτόχρονα καλούμε το κράτος να συνεχίσει και να επεκτείνει τη λειτουργία προγραμμάτων και δράσεων που σχετίζονται με την εξάλειψη των φαινομένων αυτών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη.