Ανακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ με αφορμή την καταγγελία της Ελληνίδας ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση.
Η συγκλονιστική καταγγελία της Ελληνίδας ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αναφορικά με σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από παράγοντα του αθλητισμού, έφερε άλλη μια φορά στην επιφάνεια τη συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές βίας που υπόκεινται οι γυναίκες, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε όλο το φάσμα της ζωής.
Η ενέργεια της κυρίας Μπεκατώρου είναι άξια συγχαρητηρίων καθώς γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες θύματα βίας, οποιασδήποτε μορφής, να μιλήσουν και να καταγγείλουν τους θύτες. Ευελπιστούμε ότι η καταγγελία που έκανε η κυρία Μπεκατώρου, η οποία τυγχάνει να είναι προβεβλημένο πρόσωπο, θα αποτελέσει παράδειγμα και θα δώσει δύναμη και σε άλλες γυναίκες οι οποίες υποφέρουν καθημερινά ή κουβαλούν μέσα τους τραύματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να σβηστούν.
Ο βιασμός δεν είναι σε καμία περίπτωση «ένα δυσάρεστο γεγονός». Ο βιασμός είναι έγκλημα και ως τέτοιο πρέπει να κατονομάζεται. Η τοποθέτηση κάθε υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου έναντι στο βιασμό δεν χωρεί ελαφρυντικά. Ούτε το ντύσιμο μίας γυναίκας, ούτε η ώρα και ο χώρος που βρίσκεται, ούτε το φλερτ, ούτε τίποτα άλλο δικαιολογούν αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Η ευθύνη βαραίνει καθαρά και μόνο τον θύτη, ο οποίος επιβάλλεται να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.
Στον τομέα του αθλητισμού, σύμφωνα με καταγγελίες που προκύπτουν ανά το παγκόσμιο, φαίνεται ότι περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης παρουσιάζονται συχνά. Η Κύπρος δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, γεγονός που επιβεβαιώνει και η πρόσφατη μαρτυρία της σκοπεύτριας, Άντρης Ελευθερίου.
Για αυτό το λόγο καλούμε την πολιτεία και ειδικότερα τον ΚΟΑ που έχει την ευθύνη για τον αθλητισμό στη χώρα μας, να λάβει μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και του βιασμού. Συγκεκριμένα, εισηγούμαστε δράσεις ευαισθητοποίησης των εμπλεκομένων με τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, δράσεις ενημέρωσης των αθλητών έτσι ώστε να αναγνωρίζουν και να κατανοούν το φαινόμενο, σύσταση φορέα καταγγελιών και ενίσχυση της έρευνας.
Την ίδια στιγμή καλούμε ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στα προβλήματα των γυναικών ενισχύοντας ουσιαστικά τις κρατικές δομές στήριξης και φροντίδας των θυμάτων και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων που θα καλλιεργούν την κοινωνική συνείδηση ενάντια στα στερεότυπα φύλου και θα αποτρέπουν την έμφυλη βία.
Λευκωσία
18 Ιανουάριου 2021