Γυναίκα, αν θες αντρίκεια να δουλέψεις
για τον ξεσκλαβωμό σου, δε σε φτάνει
να κάψεις, να σκορπίσεις, να ξοδέψεις
Μέσα σου πρώτα κάψε
το τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει.
Συνήθεια, Κέρδος, Πρόληψη.
Και σκάψε,
και του παλιού καιρού τα παραμύθια,
κι ας είν’ όμορφα, μια για πάντα θάψε.
Ποίημα του μεγάλου ΄Ελληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, που γράφτηκε το 1900 με την εμφάνιση των πρώτων φεμινιστικών κινημάτων στην Ελλάδα και θέλοντας να τοποθετηθεί για το ζήτημα. Στίχοι διαχρονικοί που θέτουν τις σωστές διαστάσεις για το Γυναικείο ζήτημα.
Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά,
Αγαπητή συναγωνίστρια Γ.Γ. ΠΟΓΟ και Βουλευτή ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά,
Φίλε Επαρχιακέ Γραμματέα ΑΚΕΛ Λεμεσού,
Αγαπητοί βουλευτές ΑΚΕΛ, Αριστερά, Ν.Δ.,
Αγαπητοί Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι
Συναγωνιστές εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και των οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος ΠΕΟ, ΕΔΟΝ, ΕΚΑ και Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Από μέρους του Επαρχιακού Συμβουλίου ΠΟΓΟ Λεμεσού, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση, που πραγματοποιείται κάτω από το σύνθημα «Ισοτιμία: Όταν τα λόγια γίνονται πράξη», για να τιμήσουμε για άλλη μια φορά την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Για μας τις γυναίκες της Κύπρου η επέτειος αυτή συνεχίζει να είναι μέρα απολογισμού της δράσης μας και ανασύνταξης των δυνάμεων μας, για συνέχιση των αγώνων μας μέχρι την ολοκλήρωση των στόχων μας για πλήρη ισοτιμία.
«Η πάλη για την απελευθέρωση των εργαζόμενων γυναικών δεν μπορεί να είναι -όπως είναι για τις γυναίκες της αστικής τάξης -μία πάλη ενάντια στους άντρες εργαζόμενους», έλεγε η μεγάλη αγωνίστρια Κλάρα Τσέτκιν και συνεχίζει: «Ο τελικός στόχος της πάλης της γυναίκας δεν είναι να ανταγωνιστεί τους άντρες αλλά να αναδείξει τον πολιτικό ρόλο της εργατικής τάξης. Χέρι χέρι με τους άντρες της τάξης της, η γυναίκα της εργατικής τάξης παλεύει ενάντια στην καπιταλιστική κοινωνία».
Το 1910 στο δεύτερο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Κοπεγχάγη, η Τσέτκιν πρότεινε την υιοθέτηση της 8ης του Μάρτη ως διεθνούς ημέρας της Γυναίκας. Και η ιδέα και η επιλογή της ημερομηνίας πάρθηκε από μία διαδήλωση των αμερικανίδων σοσιαλιστριών στη Νέα Υόρκη, που είχαν κάνει εκείνη την περίοδο, για να τιμήσουν τις ηρωικές ράφτρες και υφάντριες της Ν. Υόρκης που κατέβηκαν το 1857, στην πρώτη απεργία γυναικών και στην πρώτη γυναικεία διαδήλωση στην ιστορία. Ήταν εκείνη την μέρα που χτυπήθηκαν βάναυσα από την αστυνομία. Η 8η του Μάρτη επιλέχτηκε σαν ημέρα σύμβολο αγώνων, δράσης και προβολής των αιτημάτων των εργαζόμενων γυναικών.
102 χρόνια μετά την καθιέρωση της επετείου και εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματα τους. 102 χρόνια μετά και το νέο πρόσωπο του καπιταλισμού συνεχίζει να συντηρεί και αναπαράγει τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Παρ’ όλο που βρισκόμαστε στον 21ον αιώνα με υψηλές προδιαγραφές ανάπτυξης της παγκόσμιας κοινωνίας, η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα όσο ποτέ προηγούμενα το χειρότερο ίσως πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος με αρνητικές συνέπειες στον ίδιο τον άνθρωπο. Τα θύματα του κύρια γυναίκες και νέοι άνθρωποι. Αυτές τις συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση δεχόμαστε αναπόφευκτα και εμείς οι Κύπριοι, αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Είμαστε όμως ευτυχής που στην ηγεσία του κράτους βρίσκεται σήμερα η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, που μέσα από το πρόγραμμα της εφαρμόζει φιλολαϊκά μέτρα που βοηθούν και στηρίζουν τις αδύναμες κοινωνικά τάξεις του πληθυσμού μας. Μια Κυβέρνηση που παρ’ όλες τις αντιξοότητες κατάφερε να προσφέρει και συνεχίζει και τώρα να προσφέρει στο κυπριακό λαό. Ως Γυναικείο Κίνημα εκφράζουμε και σήμερα την ικανοποίηση μας για μια σειρά μέτρα που έχει πάρει για στήριξη της γυναίκας και προώθησης της ισοτιμίας.