«Να βάλουμε επιτέλους τις γυναίκες στη φωτογραφία και όχι στο φόντο της φωτογραφίας»

thumbnail

Εκδήλωση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για τη συμμετοχή των Γυναικών στην Πολιτική και Δημόσια ζωή

Με το ζήτημα της υποαντιπροσώπευσης των γυναικών στις πολιτικές θέσεις και στη δημόσια ζωή καταπιάστηκε το σεμινάριο που διοργάνωσε, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και συγκεκριμένα η Υποεπιτροπή του για τη Συμμετοχή της Γυναίκας στη Δημόσια και Πολιτική Ζωή (την οποία συντονίζει το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ), στη Δημοσιογραφική Εστία και με θέμα «Μέτρα Θετικής Δράσης και Καλές Πρακτικές στην Ε.Ε. για την Ανέλιξη των Γυναικών στη Δημόσια και Πολιτική Ζωή». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, πέραν των ομιλητών, η υπουργός Εργασίας Σ. Χαραλάμπους, βουλευτές και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, η Συντονίστρια της Υποεπιτροπής του ΕΜΔΓ για τη Συμμετοχή της Γυναίκας στη Δημόσια και Πολιτική Ζωή, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά επισήμανε ότι το ζήτημα της υποαντιπροσώπευσης των γυναικών είναι μόνο «μία από τις πολλές πτυχές που συνιστούν το ευρύτερο ζήτημα της ανισοτιμίας των δύο φύλων και των πολύμορφων διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας». Αναφέρθηκε μάλιστα στις πολύμορφες πρωτοβουλίες με τις οποίες η Υποεπιτροπή του ΕΜΔΓ στοχεύει να δώσει συνέχεια στην εκδήλωση (παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης, επαφές με κυβέρνηση και κόμματα, τράπεζα στατιστικών δεδομένων για τη συμμετοχή της γυναίκας σε θέσεις ευθύνης, έκδοση οδηγού προτεινόμενων θετικών μέτρων προς πολιτειακά όργανα κλπ). Σημείωσε μάλιστα ότι το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές, ακόμα και αντίθετες, προσεγγίσεις, γύρω από το γυναικείο ζήτημα, από την συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική και δημόσια ζωή, γύρω από τις πρακτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και για την ίδια την ΕΕ είναι ο κινητήριος μοχλός του διαλόγου και της προόδου. Εξήρε δε, το επίπεδο συναντίληψης, συνεργασίας και κοινής δράσης των γυναικείων οργανώσεων πάνω σε όλα εκείνα που τις ενώνουν, επιτυγχάνοντας έτσι να θέτουν τα ζητήματα της γυναίκας στην πολιτική ατζέντα και επικαιρότητα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του ΕΜΔΓ, κ. Λουκάς Λουκά στο χαιρετισμό του, διαβεβαίωσε ότι η εθνική πολιτική στα θέματα ισότητας διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές εξελίξεις κι αυτό εκφράζεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, που εγκρίθηκε το 2007. Ο Υπουργός αναφέρθηκε με στοιχεία στην παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια ζωή της Κύπρου ενώ παράλληλα, εκτίμησε ότι η δράση του ΕΜΔΓ συνδέεται με την αύξηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια, στα δημοτικά συμβούλια, στο κυπριακό κι ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Τάσος Γεωργίου ο οποίος αναφέρθηκε στα ψηφίσματα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις ισχύος στην Ε.Ε., τη στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της ΕΕ είναι γυναίκες. Έκλεισε μάλιστα το χαιρετισμό του με τα λόγια δύο γυναικών, της Σουηδής πρ. Επιτρόπου M. Wallstrom η οποία είπε ότι «Δημοκρατία που αφήνει έξω από το τραπέζι των αποφάσεων το 52% του πληθυσμού δεν είναι πραγματική δημοκρατία» καθώς επίσης και της Καναδής πολιτικού Ch. Whitton: «Ό,τι  κι αν κάνουν οι γυναίκες, πρέπει να το κάνουν δυο φορές καλύτερα από τους άντρες, για να θεωρηθούν άξιες κατά το ήμισυ. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι δύσκολο»…

Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Σουηδή ευρωβουλευτής, μέλος της Ομάδας της Αριστεράς και Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων, κα Εύα Μπριτ Σβένσον, την οποία υποδέχτηκαν θερμά όλοι οι παρευρισκόμενοι. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι η κα Μπριτ κέρδισε πριν μερικές μέρες το ετήσιο βραβείο του «Περιοδικού του Κοινοβουλίου» για το εξαίρετο έργο που επιτελεί στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Στην ομιλία της, η κα Μπριτ σημειώνοντας τη σχετική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε ότι οι γυναίκες ακόμα δεν είναι ευπρόσδεκτες στις ηγεσίες και στις ανώτερες θέσεις της δημόσιας ζωής. Επισήμανε ακόμα, ότι οι χώρες που καταπιέζουν ή αποκλείουν τα κορίτσια και τις γυναίκες από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή επιβραδύνουν την ίδια τους την ανάπτυξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Μπριτ «πρέπει να βάλουμε επιτέλους τις γυναίκες στη φωτογραφία και όχι στο φόντο της φωτογραφίας». Η ευρωβουλευτής ολοκλήρωσε την εισήγηση της επαναλαμβάνοντας ότι ο μετασχηματισμός της πολιτικής αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, αλλά συνέχισε, όση κι αν είναι η πρόοδος που επιτελείται σε κάθε φάση πρέπει να μείνουμε δεσμευμένοι στην πορεία μας προς τα εμπρός, αφού ο στόχος μας είναι οι άνδρες και οι γυναίκες να έχουν τη ίδια δύναμη για να διαμορφώσουν τις κοινωνίες.

Στην πολύ εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν απόψεις και τοποθετήσεις για το ζήτημα και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «για να υπάρχουν γυναίκες στην κορυφή πρέπει να υπάρχουν γυναίκες στη βάση της πολιτικής και των κομμάτων», θέση που αναδεικνύει την αναγκαιότητα να παραμεριστούν τα κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας που φράσσουν την ενεργό πολιτική της δράση και εμπλοκή σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Κλείνοντας το σεμινάριο, η συντονίστρια κα Κουκουμά υπογράμμισε την κοινή θέση όλων ότι η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς, πρέπει – κατά τη διαμόρφωση της σύνθεσης σωμάτων και συμβουλίων- να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση της υπαρκτής γυναικείας υποαντιπροσώπευσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να δρουν ανάλογα για την άμβλυνση της.